La diferència entre el vi jove, criança i reserva

La diferència entre els nous vins, criances i reserves és clàssica. Però no perquè de vegades es doni per assegut, no podem deixar d’explicar-ho. Immediatament es nota que la diferència és que els vins nous no tenen criança en bóta, mentre que els vins de reserva han estat en bótes de roure molt més temps que els criança. Però hi ha més per entendre completament la diferència entre vins nous o de collita, criances i reserves, hi ha alguns punts clau: la vinya emprada, el procés de fermentació i la vida del vi en si després de l’embotellat.

L’edat de la vinya

La primera diferència entre uns vins i uns altres ve de la pròpia vinya. Els paràmetres del raïm en termes de maduresa i qualitat difereixen per cada vi.

Els vins Criança i Reserva, per contra, solen estar elaborats amb raïms de vinyes més vells, també coneguts com a vinyes velles. Per aquest motiu, els raïms utilitzats en la seva elaboració tenen llavors un major contingut en tanins i polifenols.

La maduració i descomposició dels tanins és un dels processos més importants en el desenvolupament del vi. De fet, d’això depèn molt la qualitat final del vi. La seva presència en boca és fàcil de detectar, ja que es perceben com a sensacions seques en genives i paladar.

Diferències en la fermentació

Potser una altra gran diferència entre cada vi passa durant el procés de fermentació. Per als vins joves, el suc i la pell no es remullen tant. També s’utilitza una baixa temperatura de fermentació per potenciar la seva aroma afruitada. El resultat: vins més suaus, més aromàtics i menys astringents. En el cas del Criança, el temps de fermentació és llarg. Les temperatures més altes s’utilitzen per extreure més tanins i compostos. Tot això dóna estructura al vi. La barrica per la que passa el vi ha de millorar la seva qualitat.

Ús de la fusta

Proporciona un equilibri perfecte i una complexitat aromàtica precisa, la qual cosa permet que aquest vi es transformi de premium a premium. La criança és, per tant, una de les etapes més importants en el procés d’elaboració del vi. Aquesta és una de les etapes més llargues i de més impacte en les característiques organolèptiques, que afecten les característiques aromàtiques i gustatives del vi. Modelar vins antics per millorar les característiques positives i mantenir-les en el temps mentre s’eliminen o redueixen les característiques negatives és una tasca complexa que requereix una experiència considerable. Per a l’emmagatzematge, els enòlegs trien diferents tipus de fusta disponibles al mercat entre ells, el roure americà o roure francès entre d’altres.

Temps de criança en bóta

Els vins s’envelleixen durant diferents períodes i produeixen vins diferents, per la qual cosa quan trobem vins envellits, la majoria de les vegades hi ha almenys sis mesos a barrica i sis mesos a l’ampolla. Amb el vi de reserva, el normal és que el vi passi 12 mesos en bóta i 12 mesos en ampolla abans de ser comercialitzat.