Vi blau? Coneix les innovacions més cridaneres al món del vi

El vi blau ha causat rebombori en el món vinícola, trencant amb la tradició dels tons vermells, blancs i rosats. Aquest vi d’avantguarda s’ha convertit en l’emblema de la innovació en una indústria mil·lenària, i aquí explorem algunes de les innovacions més cridaneres en el món del vi.

Innovació cromàtica: El vi blau
El vi blau és una creació espanyola que ha revolucionat la percepció tradicional del vi. El seu color blau vibrant prové d’una combinació d’antocianina, un pigment natural de la pell del raïm, i un pigment extret de la flor de la malva. Encara que ha dividit opinions, aquest vi ha capturat la curiositat dels consumidors joves i els aficionats a les tendències, buscant experiències úniques.

Tecnologia i personalització
La tecnologia també ha transformat la producció i gaudi del vi. Des d’aplicacions que t’ajuden a triar el vi perfecte segons els teus gustos fins a algoritmes que poden predir les collites òptimes, la digitalització ha arribat a les bodegues. A més, la impressió en 3D permet crear accessoris personalitzats per als amants del vi, des de llevataps fins a suports per a ampolles.

Sostenibilitat i vins orgànics
Una altra innovació significativa és la producció de vins orgànics i biodinàmics. Aquests vins no només es centren en la qualitat sinó també en pràctiques sostenibles que respecten el medi ambient i promouen la biodiversitat. Els viticultors que adopten aquests mètodes sovint utilitzen tècniques antigues combinades amb nous coneixements per crear vins amb una nova dimensió de sabor.

Enfocaments experimentals en la vinificació
Alguns productors estan experimentant amb mètodes de vinificació no convencionals, com la fermentació submarina o l’envelliment en bótes de fusta alternatives, com el castanyer o el cirerer. Aquestes tècniques poden impartir sabors inusuals i complexos al vi, creant experiències gustatives completament noves.

Vins sense alcohol
La demanda d’opcions sense alcohol ha portat a la creació de vins sense alcohol que mantenen el sabor del vi tradicional. Mitjançant tècniques com la destil·lació al buit i la filtració per òsmosi inversa, és possible gaudir d’un vi amb poc o cap contingut alcohòlic.

Experiències immersives
Finalment, l’experiència de beure vi s’ha expandit més enllà de la copa. Les bodegues ofereixen experiències immersives, des de visites virtuals fins a tastos combinats amb realitat augmentada, que permeten als aficionats aprofundir en la història i el procés d’elaboració del vi.

El vi blau és només la punta de l’iceberg en el vast oceà de la innovació vinícola. Aquestes tendències demostren que, encara que el vi és una de les begudes més antigues del món, la seva capacitat per adaptar-se i sorprendre és tan fresca com un raïm acabat de collir.

Descobreix la diversió vinícola: Jocs i activitats per compartir amb amics

Quan es tracta de vi, no tot gira al voltant de les notes de tast i les maridatges elegants. El vi també pot ser l’ànima de la festa i l’espurna de la diversió. Aplega els teus amics amants del vi i prepara’t per a una experiència única. En aquest article, explorarem el costat divertit del vi i et presentarem una sèrie de jocs i activitats que t’ajudaran a gaudir encara més dels teus encontres vinícoles.

1. Cata a cegues amb una volta: Organitza una cata a cegues, però amb una volta. Pideu als teus amics que portin una ampolla de vi desconeguda. Cada un haurà de descriure el seu vi de manera creativa abans de revelar l’etiqueta. Les rialles estan garantides!

2. Maridatge lúdic: En lloc del típic maridatge, crea una combinació de vins i aperitius inusuals. Deixa que els teus amics tastin diferents vins amb plats insòlits i veuran quines combinacions funcionen sorprenentment bé.

3. Pictionary vitivinícola: Transforma el clàssic joc de pictionary en una experiència vinícola. Dibuixa termes relacionats amb el vi, com “sommelier”, “barrica” o “despalillat”. Encertar serà encara més divertit!

4. Trivino: Crea un joc de trivials personalitzat sobre vins. Pregunta sobre regions vinícoles, varietats de raïm i curiositats. El coneixement i les rialles fluiran!

5. Vi i karaoke: Combina vi i karaoke per a una nit plena d’entreteniment. Cada vegada que algú canti, els altres poden gaudir d’una degustació de vi. Cantaran i brindaran en perfecta harmonia!

6. Caça del tresor vinícola: Organitza una recerca del tresor per la casa amb pistes relacionades amb el vi. Cada pista portarà els participants a una ampolla amagada. El vi serà la recompensa final!

7. Desafiament de descripcions absurdes: Desafia els teus amics a descriure un vi de manera completament absurda. Què tal “aquest vi sap a una pluja de síndries en un dia assolellat”? Les descripcions extravagants provocaran rialles.

8. Dibuixa l’etiqueta: Demana a cada amic que dibuixi la seva pròpia etiqueta de vi imaginària i expliqui la història darrere d’ella. Les històries creatives seran tan valioses com el propi vi.

9. Marató de pel·lícules i vi: Escull pel·lícules relacionades amb el món del vi i organitza una marató. Cada pel·lícula ve acompanyada d’una selecció de vins que complementin la trama.

10. Mostra el teu talent vinícola: Anima els teus amics a crear els seus propis noms de vi, dissenyar etiquetes úniques i presentar les seves creacions al grup. El vi es converteix en una forma d’expressió artística!

La propera vegada que decideixis gaudir d’una ampolla de vi amb amics, no dubtis a afegir un toc de diversió amb aquests jocs i activitats. El vi es convertirà en una excusa per riure, compartir i crear records inoblidables. Salut i diversió!

El vi en paraules: Les frases més típiques que diuen els amants del vi

El vi és una beguda que ha captivat la humanitat durant segles, despertant passions i generant tot tipus d’expressions i frases que intenten capturar l’experiència de gaudir-ne. Des dels experts enologia fins als aficionats casuals, tots tenen alguna cosa a dir sobre aquesta noble beguda.

En aquest article, explorarem les frases més típiques que se solen sentir al voltant del vi, reflectint la diversitat d’opinions i emocions que desperta. A continuació, et presentem algunes de les frases més comunes:

 1. “El vi millora amb el temps”: Aquesta frase és un clàssic que reflecteix la creença que els vins de qualitat envellixen i desenvolupen sabors més complexos i suaus amb el pas dels anys.
 2. “El vi és poesia embotellada”: Aquesta expressió romàntica destaca la bellesa i la delicadesa dels aromes, sabors i textures que es troben en una copa de vi.
 3. “El vi és el complement perfecte per a un bon àpat”: Aquesta frase ressalta la idea que el vi pot realçar els sabors dels plats, creant una experiència gastronòmica única i plaent.
 4. “El vi negre amb carn i el vi blanc amb peix”: Aquesta afirmació és una regla general de maridatge que suggereix que certs tipus de vi es complementen millor amb determinats aliments.
 5. “Un brindis per la vida”: Aquesta expressió reflecteix el caràcter festiu i celebratori que s’associa al vi, sent part de moments especials i brindis que honoren l’alegria de viure.

Aquestes són només algunes de les moltes frases que es poden escoltar al voltant del vi, cadascuna d’elles reflectint la passió i la connexió emocional que les persones tenen amb aquesta beguda mil·lenària.

En conclusió, el vi ha estat font d’inspiració per a expressions i frases que intenten capturar la seva essència i encant. A través d’aquestes frases típiques, podem apreciar la diversitat d’opinions i la riquesa cultural que envolta el món del vi. Salut!

Del cinema al vi: Actors i celebritats amb els seus propis cellers

El món del cinema i el vi s’uneixen en una combinació fascinant quan els actors i les celebritats decideixen embarcar-se en l’aventura vinícola. Moltes personalitats de l’espectacle han decidit portar la seva passió pel vi més enllà de la pantalla i crear els cellers. Aquests cellers no són només una mostra de la seva dedicació a l’art de l’actuació, sinó també una expressió del seu amor per la cultura i la tradició vinícola.

Una de les celebritats més conegudes amb el celler és l’actor francès Gérard Depardieu. Reconegut pel seu talent a l’actuació, Depardieu ha portat la seva passió pel vi a un nivell superior en adquirir nombroses propietats vitivinícoles a França. El seu celler, ubicat a la regió de Bordeus, produeix una àmplia varietat de vins d’alta qualitat que reflecteixen la rica tradició vitivinícola de la zona.

Un altre actor que ha incursionat al món del vi és l’espanyol Antonio Banderas. Originari de Màlaga, una regió vinícola d’Espanya, Banderas ha creat el seu propi celler anomenat Anta Banderas. Amb un enfocament en vins negres de qualitat, el celler ha aconseguit obtenir reconeixement internacional i ha demostrat la passió i la dedicació de l’actor per la seva terra i la seva cultura vinícola.

No podem oblidar esmentar el reconegut director de cinema Francis Ford Coppola, que també ha deixat la seva empremta al món del vi. Coppola, famós per dirigir pel·lícules com “El Padrino”, ha convertit la seva passió pel vi en un negoci exitós. Té un celler a la vall de Napa, Califòrnia, on produeix una àmplia gamma de vins premiats. La seva visió creativa i el seu amor pel cinema es reflecteixen a cada ampolla que porta el seu nom.

Aquests són només alguns exemples d’actors i celebritats que han incursionat al món del vi. Els seus cellers no només són una manera de diversificar les activitats professionals, sinó també una oportunitat per explorar la seva creativitat i expressar-se a través d’una altra forma d’art. A més, aquests cellers són una contribució significativa al món del vi, ja que combinen la passió i l’experiència d’aquestes personalitats amb la tradició vinícola de les regions on es troben.

En conclusió, el món del cinema i el vi s’entrellacen de manera fascinant quan els actors i celebritats decideixen embarcar-se en la creació dels seus propis cellers. Aquests cellers són una manifestació de la seva passió pel vi i una expressió del seu amor per la cultura i la tradició vinícola. A més, contribueixen a l’enriquiment del món del vi en combinar el talent artístic amb la tradició vinícola de les regions on s’estableixen.

Els errors més comuns en servir i gaudir del vi (i com evitar-los)

El vi és una beguda que ha delectat la humanitat durant segles, i encara que gaudir d’una copa pot semblar simple, hi ha alguns errors comuns que poden afectar-ne l’experiència. A continuació, us presentem els errors més freqüents en servir i gaudir del vi, així com consells per evitar-los.

 1. Temperatura incorrecta: Servir el vi a la temperatura adequada és crucial per apreciar-ne el sabor i l’aroma. Un error comú és servir el vi negre massa calent o el vi blanc massa fred. La temperatura ideal per al vi negre és de 16-18 °C, mentre que per al vi blanc és de 8-10 °C. Per assolir aquestes temperatures, col·loca el vi negre a la nevera durant uns 20 minuts abans de servir, i treu-lo el vi blanc aproximadament 20 minuts abans de gaudir-ne.
 2. Ompliu massa la copa: No s’ha d’omplir la copa fins a la vora. Una copa plena impedeix que el vi respiri i dificulta l’apreciació de les aromes. Omple la copa només fins a un terç de la capacitat per permetre l’oxigenació i una experiència sensorial òptima.
 3. No decantar vins vells: Els vins vells poden contenir sediments que n’afecten el sabor i la textura. Decantar aquests vins permet separar els sediments i també ajuda a airejar-los, millorant-ne el sabor i l’aroma. Inverteix en un decantador i fes-lo servir amb vins vells o d’alta qualitat.
 4. Utilitzeu la copa incorrecta: El tipus de copa pot influir en la percepció del vi. Utilitza copes específiques per a cada tipus de vi, com ara copes de vi negre amb un bol més gran i copes de vi blanc amb un bol més petit.
 5. Agafar la copa pel calze: Subjectar la copa pel calze en lloc de la tija pot transferir la calor de les mans al vi, afectant-ne la temperatura i, en conseqüència, el sabor. Sempre sosteniu la copa per la tija per mantenir la temperatura ideal.

En evitar aquests errors comuns, podràs millorar significativament la teva experiència en gaudir d’una bona copa de vi i apreciar-ne totes les qualitats.

Cuinar amb vi: Aromes i sabors en harmonia

El vi és un ingredient versàtil i deliciós que pot aportar una dimensió única als teus plats. Cuinar amb vi no sols pot realçar i complementar els sabors, sinó també crear un equilibri perfecte entre els ingredients. En aquest article, explorem com cuinar amb vi pot portar les teves habilitats culinàries al nivell següent.

Beneficis de cuinar amb vi: Cuinar amb vi ofereix una àmplia gamma davantatges. Primer, el vi pot actuar com un estovador natural de carns, en descompondre les fibres musculars i donar-los una textura tendra i sucosa. A més, el vi també ajuda a intensificar i ressaltar els sabors dels ingredients, proporcionant un sabor més profund i complex. Per acabar, l’acidesa del vi pot equilibrar i tallar el greix dels aliments, creant una experiència culinària més lleugera i agradable.

Seleccionant el vi adequat: Escollir el vi adequat per cuinar és essencial per assolir els millors resultats. Com a regla general, heu d’optar per vins que gaudireu bevent, ja que la qualitat del vi afecta el sabor del plat. A més, evita vins que siguin massa dolços o que continguin conservants, ja que poden alterar negativament el resultat final.

Vi negre vs. vi blanc: L’elecció entre vi negre i blanc depèn del plat que estigueu preparant. El vi negre, amb el sabor més robust, combina bé amb carns vermelles i plats a base de tomàquet. D’altra banda, el vi blanc és més adequat per a plats de peix, marisc i receptes a base de crema.

Tècniques i consells per cuinar amb vi:

 1. Afegeix el vi en el moment adequat: Afegir vi al començament del procés de cocció permet que l’alcohol s’evapori, deixant només el sabor concentrat del vi. Per a plats que requereixen un sabor més subtil, afegeix el vi cap al final de la cocció.
 2. No t’excedeixis: Encara que el vi pot realçar els sabors, afegir-hi massa pot aclaparar el plat. Comença amb una quantitat moderada i ajusta segons el teu gust.
 3. Reducció de vi: La reducció de vi és una tècnica en què el vi es cuina a foc lent fins que s’evapora el líquid, concentrant-ne el sabor. Aquesta tècnica és perfecta per a salses i amaniments.
 4. Maridatge: Si cuines amb vi, considera servir el mateix vi o un de similar per beure, ja que complementarà naturalment els sabors del plat.

Cuinar amb vi pot transformar els teus plats i portar les teves habilitats culinàries al nivell següent. Experimenta amb diferents tipus de vi i receptes per descobrir com aquest ingredient versàtil pot enriquir les teves experiències gastronòmiques.

Els polifenols del vi: Què són i perquè serveixen?

Al vi, el seu alcohol i acidesa, els polifenols són un dels pilars del vi. Són els responsables del color vermell, del seu cos i estructures. Però, què són els polifenols? Estem intentant entrar en la seva definició.

El fenol és una molècula amb la fórmula C6-H5-OH. C és carboni, H és hidrogen i O és oxigen. A més dels seus components, els polifenols tenen propietats biològiques com a productes secundaris del seu metabolisme. Exerceixen un paper molt divers a les plantes: protecció contra herbívors i microbis, atracció de pol·linitzadors, protecció contra la llum solar o protecció contra condicions climàtiques desfavorables i contradictòries. Les vinyes, especialment el raïm, sintetitzen polifenols en resposta a situacions d’estrès com a ataques de fongs, manca d’aigua, radiació UV, canvis de temperatura o vents forts.

De fet, la forma en què aquestes substàncies es transformen durant l elaboració de la cervesa (vinificació), especialment durant la maceració, afecta el caràcter final del vi.

Cada varietat té un contingut fenòlic

En aquest punt, és important indicar com cada varietat té un contingut de polifenols. Això està determinat per la genètica, però també per una sèrie de factors ambientals no relacionats amb les pròpies lianes. Per un costat, influeixen les condicions climàtiques. El desenvolupament anual conduirà a la formació de més o menys compostos polifenòlics. El tipus de sòl i la seva composició també són importants. Els nutrients, així com el contingut de minerals, el pendent, l’elevació, la profunditat, la capacitat de retenció d’aigua i la riquesa biològica influiran en gran mesura en el contingut de polifenols d’un vi en particular. A més, la forma en què es prepara també té un impacte significatiu. D’aquesta forma, factors com la densitat de plantació, el tipus de poda, el tipus de reg, els abonats o l’època de verema triada poden modificar el microclima de la vinya i la seva estructura. En general, es pot dir que a major rendiment, menor concentració de polifenols i viceversa.

Si es cull massa aviat, els polifenols no maduraran adequadament. No obstant això, si la verema es retarda, alguns d’aquests compostos també es poden perdre per degradació. En la vinificació, el procés de maceració és molt important perquè els polifenols es transfereixen de les pells i llavors al líquid.

Els vins de gel: descobreix més sobre aquest tipus de vins

Quan arriba temporades fredes i temps on hi ha neu i fred, és hora que el fred faci la seva funció a les vinyes. És hora que els enòlegs i cellerers fabriquin un vi de gel cada cop més popular. Aquesta és una pràctica difícil i força rara. I, com de costum, una escassetat significa taxes d’interès més altes. Els humans busquen allò inaccessible. I el vi congelat és un article fred que acollim de manera positiva. La fermentació d’aquests raïms congelats requereix molt de temps i és costosa, per la qual cosa el llevat consumeix el sucre restant després que no es completa la fermentació. Els raïms utilitzats per fer aquest vi es cullen congelats, la qual cosa resulta en una alta concentració de sucre. Aquests són alguns dels vins més cars del mercat.

Són cars per dues raons: complexitat i raresa. No tots els productors estan preparats per produir aquest vi, i cal observar condicions climàtiques molt específiques. El fet és que és impossible produir un vi així cada any. Tot això augmenta el preu.

Origen del vi de gel

El 1794, un cerveser del nord de Baviera (França) va produir per error el primer Eiswein (que significa vi de gel en alemany). Una producció limitada i un clima adequat fan un bon vi per a ocasions especials. Aparentment, França es va acostumar i va produir el Vin de Glacier, utilitzant les millors anyades de 1846 i 1880. Però haurem d’esperar fins a la dècada de 1980, quan Alemanya i Canadà tindran les categories “Eiswein” i “Icewine” com les coneixem avui, respectivament. Al Canadà, els vins de neu elaborats amb Gewurztraminer o Cabernet Franc estan en alça, però especialment amb raïms Vidal i Riesling. Inniskillin Winery, amb seu a Ontario, va produir el seu primer vi de gel el 1984 sota la direcció de Karl Kaiser, copropietari del celler austríac. Sovint es considera el primer vi de gel de Canadà i, sens dubte, és el primer vi produït a gran escala amb gran èxit de crítica.

Tot i això, el vi de gel sembla tenir un precedent no només al Canadà sinó també a la Colúmbia Britànica. L’immigrant alemany Walter Heinle va produir vi de gel després d’una gelada primerenca inesperada el 1972, i després es van vendre 40 litres de vi. El resultat és un vi dolç dominat pel famós i premiat Inniskillin. Els experts destaquen notes de préssec, mel, clau i vainilla al nas i intensos sabors a taronja, llimona i llima a la boca. Regions i varietats de producció de vi de gel

Les regions de producció més famoses fora del Canadà són Alemanya i, en menor mesura, Àustria, la República Txeca, el nord dels Estats Units i França. Les varietats de raïm utilitzades solen ser Gewürztraminer i Riesling, però també s’utilitzen Chardonnay, Cabernet Franc, Seyval Blanc, Chenin Blanc, Grüner Veltliner, Pinot Blanc, Pinot Gris, Sémillon i Vidal. Encara menys comuns, també es poden utilitzar varietats de raïm negre com Gamay, Cabernet Sauvignon, Cabernent Franc i Merlot.

Característiques dels vins de gel

Per parlar d’icewins com a tal, en el moment del premsat el raïm utilitzat ha d’estar congelat. De la mateixa manera, els raïms utilitzats per al mateix vi han de procedir de la mateixa regió. Els raïms mai es congelen artificialment, per la qual cosa el vi que es congela després de la collita no és vi de gel. Pel que fa a la temperatura, la verema i premsat del raïm es realitza a temperatures inferiors a -8ºC. No s’hi afegeixen additius al vi ni abans ni després del premsat del raïm. El contingut mínim de sucre natural ha de ser del 15% (110 graus oxel o 25,88 brix), però no hi ha límit màxim fix. A més, el vi acabat arriba a una graduació alcohòlica mínima del 5%.

El vi de gel a Espanya

A Espanya és elaborat per diversos cellers, i el 2007 D.O. Roda, el celler familiar de Viña Claridor. Ubicada a La Seca (Valladolid), es va iniciar la seva comercialització  el gener de 2008. Un altre vi de gel és Amantia de Torquemada (Palència) de B. Ladrero-Senyori de Valdesneros. Ull de llebre  es verema al desembre i s’envelleix durant 4 mesos en bótes de roure.

Com són els vins Rioja?

Rioja exporta almenys un 37% de la seva producció de vins fora de les fronteres espanyoles. Més de 120 països són destinació de les ampolles d’aquesta denominació per excel·lència. Amb una Denominació d’Origen, una de les més antigues d’Espanya atorgada l’any 1925, Rioja manté una excel·lència en vins.

Un vi exitós i garantit d´Espanya

L’èxit de Rioja rau en la notable relació qualitat-preu al mercat, les garanties davant del consumidor i la incalculable aposta del sector. Entre els principals països consumidors de Rioja hi ha el Regne Unit, amb un 33%, Alemanya, amb un 17%; Estats Units, amb un 10% i seguidament, Suïssa, Xina, Holanda, Suècia, Canadà i Irlanda, amb percentatges més baixos.

La ubicació geogràfica i les muntanyes al nord i al sud, amb influències del clima atlàntic i clima mediterrani, propicien excel·lents condicions per al cultiu de la vinya. Rioja té una àmplia oferta de vins blancs o vins de vinyes singulars, així com de vins escumosos.

Als vins negres, Rioja es destaca per la seva “subtilesa i elegància”. Allí hi ha la influència d’Ull de Llebre, com a varietat més cultivada entre les tintes espanyoles, així com de les varietats garnatxa, mazuelo i gracià. Pel que fa a vins blancs, destaquen els cultius de Viura, malvasia, garnatxa blanca i de les “noves varietats” com l’ull de llebre blanc i el verdejo.

La denominació d’Origen Qualificada de Rioja li dóna un reconeixement reconegut pels consumidors. El procés d’elaboració i criança a la zona de producció constitueix riquesa i garantia del producte. A Rioja, l’embotellat del vi en origen reforça la qualitat i implica ser vist com una cosa quotidiana, de tradició.

El vi al cinema

El cinema i el vi es van aparèixer junts per primera vegada l’any 1900. Des de llavors, nombroses pel·lícules s’han inspirat en el vi. En aquest article enumerarem algun dels films més mítics, tant de cinema clàssic com de més actual.

Els títols clàssics més famosos que podem trobar:

Aquesta terra és meva: Rock Hudson i Vineyards a Califòrnia durant la Prohibició.

Sang i vi: Jack Nicholson interpreta un molt bon estafador, val molt la pena.

Conte de tardor: Eric Rohmer filma la pel·lícula amb el seu propi estil, naturalment, ambientada al majestuós paisatge tardorenc de Provença, França.

El secret de Santa Victòria: Un orgull al vi, amb el jove Anthony Quinn i la voluntat de tot un poble italià de lluitar contra els nazis.

Un passeig pels Núvols: amb Keanu Reeves i Aitana Sanchez Gijón, una pel·lícula ideal per a enamorats.

Les pel·lícules de vins més actuals que us recomanem són definitivament:

Un bon any: on trobar un jove Russell Crowe que simplement s?enamora al camp francès enmig d?un paisatge encantador.

Bottle Shock: Assenyala la part malaltissa del vi francès i ens porta a l’eterna pregunta de perquè França hauria de ser millor o almenys més cara. Explica la història real de com els vins de Califòrnia van superar els vins francesos en tasts a cegues a la dècada de 1970.

Entre copes: Ho recomano si vols passar una bona estona. Dos amics enmig d’una crisi vital visiten Napa. Un emocionant passeig per les vinyes i cellers únics d’aquesta zona de Califòrnia. Veuràs per què el consum de Merlot es va desplomar (i de manera injusta) durant l’any del seu llançament. I també veuràs situacions relacionades amb l’enoturisme en aquesta part del món. Netflix ho està reemplaçant aquests dies, així que aquesta és una bona excusa.

Tu seràs mon fils: tot un drama francès. L’herència de la terra, la terra preciosa de Saint-Emilion i la relació entre pare i fill són els nusos d’una història commovedora.

Si us agrada gaudir del cinema amb una bona copa de vi, no us perdeu aquests títols.