Caducitat del vi embotellat

Encara que sembli incert, amb el pas el temps el vi pot tornar-se inadequat per al consum per tenir un aspecte “avinagrat”. I, és que, depenent del tipus de vi al passar mesos o anys pot arribar a la seva màxima qualitat i al excedir-se el temps va perdent les seves qualitats.

Quan ha de ser consumit un vi embotellat?

Alguns vins aconsegueixen la seva màxima qualitat en un lapse de mesos, mentre que altres d’alt prestigi, com els vins negres, poden superar les quatre o cinc dècades. Fins i tot, alguns vins més purs i refinats poden tenir condicions òptimes per al consum per més d’un segle.

A continuació, indiquem d’algunes normes generals de durada dels vins:

  • Vins rosats: es recomana consumir-abans de complir-se un any a partir de la seva data d’embotellat. Alguns poden arribar fins a dos anys de vida.
  • Vi blanc: els vins blancs joves aguanten entre un i dos anys posteriors al seu embotellat. Per la seva banda, el vi blanc amb criança en bóta pot durar entre tres i cinc anys.
  • Vins negres: Es recomana consumir el vi negre jove abans dels dos. El Negre criança pot durar entre dos i cinc anys, mentre que el vi negre reserva pot conservar entre sis i deu anys.
  • Vi negre gran reserva: pot aguantar fins a 15 anys, a l’igual que el vi olorós. Fins i tot, alguns d’aquest tipus poden durar dècades.

Per la seva banda, es recomana consumir els vins escumosos abans de complir l’any d’embotellament, a causa que van perdent gas carbònic. Un temps similar es recomana per als vins de Jerez.

Quines diferències hi ha entre els tipus de vins?

Entre els diversos tipus de vins hi ha diferències marcades, dignes de tenir en compte a l’hora d’analitzar les seves qualitats. Més enllà de la seva estada a roure o de tenir bóta, els vins joves, criances i reserves són diferenciables per les seves característiques.

Diferències entre els vins joves, criances i reserves

En el sistema de diferenciació és possible determinar les característiques de la vinya, el procés de fermentació, així com la vida de el vi després de ser embotellat. Aquí t’expliquem cada un dels factors que incideixen en la diferenciació dels vins:

  • L’antiguitat de la vinya. els vins joves depenen de vinyes també joves. La maduració dels fruits és més prolongada i els tanins resulten més suaus. Per això, aquests vins són més afruitats i posseeixen menys estructura. Els vins de criança i reserva s’obtenen de vinyes més velles, la qual cosa permet major quantitat de tanins i polifenols en els fruits.
  • Pel que fa a la fermentació, els vins joves no es maceren molt. Són fermentats a baixes temperatures per afavorir les aromes afruitats. Per la seva banda, les criances se sotmeten a fermentacions llargues i temperatures altes per proporcionar estructura a el vi.
  • Un vi de criança roman en bóta a l’almenys durant sis mesos i sis en ampolla. Per la seva banda, el temps de criança en bóta de vi reserva sol ser de 12 mesos i altres 12 a l’ampolla abans de ser exposat en el mercat.

Finalment, l’ús de la fusta ideal permet aconseguir l’equilibri perfecte en l’aroma i el sabor dels vins de criança.

Sota quina temperatura s’ha de consumir el vi?

Un factor important que ens permet gaudir de el bon vi és la temperatura de conservació. No obstant això, això depèn del gust de consumidor. No obstant, segons el tipus de vi es recomanen nivells de temperatura que garanteixin el màxim gaudi de la seva aroma i sabor.

La temperatura també depèn del tipus de vi

Tot i que els gustos del consumidor incideixen en la percepció de la temperatura ideal per al vi, la veritat és que aquesta depèn del tipus de vi del qual parlem. Per això, aquí esmentarem algunes claus per trobar les temperatures idònies per gaudir del vi.

  • Els vins negres joves es serveixen a menor temperatura, que oscil·la entre els 9 °C. Els vins negres amb més de sis mesos en ampolla es gaudeixen millor a uns 15 °C de temperatura. I, les reserves i grans reserves es recomana consumir-lo a una temperatura de 17 °C
  • Els vins blancs dolços són ideals a temperatures baixes de fins a 8 °C, mentre que el vi blanc jove i el vi blanc fermentat en bóta mostren millor els seus matisos a temperatures de 10 °C i 12 °C, respectivament.
  • Els vins rosats la temperatura de 10 °C permet ressaltar la seva finor i qualitat tànnica.

Els vins de Jerez no requereixen d’un nivell de temperatura exigent. Aquesta dependrà del tipus de maridatge triat per al seu consum. Per la seva banda, es recomana beure els vins escumosos a una temperatura entre 6 i 8 °C i els vins fins i camamilles s’han de servir molt freds, sota temperatures entre 5 ° i 7 °C.

Què són els destil·lats de vi?

Els comerciants holandesos van ser els responsables de l’origen dels destil·lats de vi. Ells es van adonar que, al destil·lar el vi, s’estalviava més espai en els vaixells i, a més, no es deteriorava el producte a causa de l’alt contingut d’alcohol.

Tipus de brandi o destil·lats de vi

Dels tipus de destil·lats de vi cal diferenciar els aiguardents que s’obtenen al destil·lar el vi i les holandes, que afegeixen residus del vi per sumar aromes. Aquest procés d’envelliment té lloc en bótes de roure i és més complex que la del destil·lat de vi comú. Entre les holandes més reconegudes estan les següents:

Conyac francès

És molt reconegut en el món. És elaborat a Conyac, França. Es prepara a força de raïm blanc poc aromàtiques i de poca maduresa. Es manté a l’almenys dos anys en procés d’envelliment i, posteriorment, es barreja amb altres conyacs. Hi ha conyacs que poden arribar fins a 50 anys d’envelliment.

Brandy de Jerez

Posseeix Denominació d’Origen. Per a la seva elaboració s’utilitzen vins blancs de Airen i Palomino. Segons el procés, es divideix en brandi solera, brandi reserva o brandi gran reserva, amb un, tres i deu anys de maduració, respectivament.

Armagnac

Procedeix d’Armagnac, a sud-oest de França. S’obté de la destil·lació de vi blanc sec que s’obté de varietats de raïm Ugni Blanc, Bacco, la colombard i la folle blanche.

Pisco peruà

Es produeix a Xile i al Perú. S’obté a partir d’un vi dolç del raïm pisquera com és cridada a la regió. Es destaca en la família de còctels per a la preparació de el pisco “sour”, a força de llimona.

Aquestes begudes, destil·lats de vi, posseeixen un grau alcohòlic que varia entre el 36 i el 45%. Als destil·lats de vi, se’ls crida també brandis, paraula derivada de l’holandès “branwijin”, que significa “vi cremat”.

Camp de Borja: el regnat la garnatxa

El Camp de Borja es destaca per la influència de la pressió entre el Mar Cantàbric i el Mediterrani, que dóna lloc a alts contrastos de temperatura, condicions propícies per al cultiu i la producció de la garnatxa. Així, aquesta varietat es destaca particularment a la zona.

Camp de Borja amb Denominació d’Origen

Amb denominació d’Origen, situada a nord-oest de la província de Saragossa, el Camp de Borja posseeix els més autèntics vins, demandats pel mercat internacional. Allà, es produeixen vins monovarietals de garnatxa, amb alta qualitat.

El Camp de Borja posseeix un contrast tèrmic entre estacions i entre hores del dia i la nit. Igualment, destaca el clima continental mediterrani, amb poques precipitacions. Les vinyes es localitzen a una altitud que varia entre els 350 i 700 metres.

En altituds baixes, amb sòls bru calcaris, s’obtenen vins càlids, forts i molt aromàtics. Allà es conreen garnatxes en got i en espadera. En altituds mitjanes, prevalen els sòls argilo-ferrosos i cascajosos, d’on resulten vins intensos i carnosos. Mentre que, a la zona més alta, on els sòls són pedregosos, s’obtenen vins més fins i elegants.

Al Camp de Borja, de les més de 7 mil hectàrees, gairebé la meitat dels ceps registrades en la denominació d’origen corresponen a la varietat de garnatxa.

En la denominació d’Origen de el Camp de Borja es produeixen infinitat de vins blancs, rosats, negres joves, criances, reserves, grans reserves. Igualment, es produeixen vins de licor com moscatells i misteles.

Coneix la Ribera de Duero

La ribera de Duero és coneguda molt particularment per ser una zona de gran prestigi en la producció de vins a nivell internacional, amb una taxa d’exportació de al menys un 30%. L’altitud mitjana de 800 metres sobre el nivell de la mar li proporciona a aquesta zona una particular climatologia amb altes diferències tèrmiques entre les hores del dia i les de la nit. Això garanteix una maduració molt especial en els cultius de raïm.

Riquesa i fertilitat de la vall de Duero

L’àmplia varietat de sòls de la vall de Duero comptabilitza 32 tipus de sòls. Pel que fa a l’relleu, també hi ha diversitat. Unes vessants de la vall estan orientades cap al sud i altres cap al nord. Per la seva banda, l’altitud influeix significativament, ja que defineix els tipus de sòl (estrats) sobre les temperatures.

El clima mediterrani de la zona és posseïdor de dos períodes, la primavera i la tardor. Es caracteritza per la presència d’un llarg hivern i un curt però fort estiu. Les precipitacions, que assoleixen uns 450 mm, es concentren a la tardor i hivern, dos moments en què la planta està en “dormició”.

Aquestes característiques garanteixen a les vinyes un cicle ràpid influenciat per les gelades de la primavera, que sol concloure amb una maduració pausada i perllongada. Aquestes condicions de maduració asseguren que els fruits siguin més dolços.

Entre les varietats que es conreen a Ribera de Duero estan la Ull de llebre, cabernet sauvignon, merlot, Malbec i Garnatxa Negra, per als vins negres, i en les varietats blanques, Albillo més gran.

La tradició de la vinicultura a Ribera de Duero té les seves arrels en el passat històric, que data d’uns 2.700 anys, d’antiguitat quan els vacceus ja consumien vi en aquestes terres.

Coneix el millor vi per acompanyar una paella

El plat espanyol amb més presència internacional és la paella. La seva infinita varietat està present en qualsevol punt a nivell mundial. Aquest exquisit plat és un bon candidat per al maridatge amb vi i, malgrat que no hi ha regla única, aquí et presentem una sèrie de recomanacions sobre el millor vi per acompanyar una paella.
Read more

Acompanyar vi amb sushi: deliciosa combinació

El maridatge de vi amb sushi és una tècnica que implica la unió perfecta entre tots dos amb el propòsit de realçar l’exquisidesa, el sabor i, per tant, el plaer a l’menjar-los. En l’art de l’maridatge és inacceptable que el menjar o el vi es superin davant l’altre. Es tracta d’un equilibri que s’ha d’aconseguir per arribar al més exquisit resultat.
Read more

Coneix les varietats nobles de raïm negre

Són considerades “varietats nobles” de raïm aquelles que han aconseguit adaptar-se en diverses parts de món, ressaltant a més per l’alta qualitat dels seus fruits i per la seva capacitat de resistència dels cultius davant difícils condicions climàtiques.

Per què escollir varietats nobles de raïm negre?

Les varietats nobles de raïm posseeixen, una excel·lent capacitat de maduració a l’romandre sota bones condicions d’emmagatzematge. Trobant-se entre algunes de les varietats nobles de raïm negre més conegudes, les que et esmentarem a continuació:

Pinot Noir

Produeix un dels vins més exquisits de l’món, de color clar, i amb una capacitat d’envelliment impredictible.

Garnatxa

Posseeix un sabor peculiar que la fa òptima per maridar.

Merlot

Produeix un vi sofisticat, d’aroma similar a prunes i fruits vermells.

Sangoviese

És reconeguda per la seva fama mundial en vins toscans. Produeix, generalment, vins negres de cos mitjà a alt.

Nebbiolo

És excel·lent a l’enfrontar un envelliment superior als deu anys. Produeix vins negres de color clar.

Ull de llebre

Els seus vins negres es caracteritzen per la seva finor, intensitat i aroma, així com per tenir baixa acidesa. Produeix vins amb pocs tanins, el que li fa ideal per a negres suaus i lleugers.

Cabernet Sauvignon

Permet elaborar vins d’intensa coloració. A l’envellir exalta la seva aroma i sabor afruitats.

Syrah

Els seus vins ressalten per la seva excel·lent sabor i cos.

Malbec

Els seus vins són d’alta concentració i aromes similars a fruits negres, espècies i notes de violetes.

Les varietats nobles de raïm també ressalten per la seva capacitat de produir vins monovarietals, és a dir, processats amb una sola varietat de raïm. Per això, aquestes varietats de raïm negre tenen alta demanda per la seva qualitat i exquisidesa en vins.

Coneix les varietats nobles de raïm blanc

S’anomena una varietat noble, a la que amb alta capacitat de resistència ha aconseguit estendre pel món. Pel que fa a varietats nobles de raïm es refereix, has de saber que aquestes posseeixen la característica d’envellir sota condicions propícies d’apilament.
Read more