Vols saber com es tasta un vi?

La cultura del vi és antiquíssima i universal, de manera que no es pot pensar que és només reservada als experts o estudiosos, qualsevol dels amants del vi pot gaudir i analitzar totes les sensacions que produeix als sentits en degustar; el vi produeix intenses sensacions en tres dels nostres sentits la vista, l’olfacte i el gust; en funció d’ells analitzem les fases per un bon tast.

Per descomptat cal considerar que la percepció dels nostres sentits és un conjunt complex de sensacions conjuntes, per iniciar el tast destapem el vi i olorem el suro, això donarà les primeres pistes als nostres sentits; després agafem una copa, sempre per la tija o la base, per evitar augmentar la temperatura del vi, la inclinem una mica i servim el vi.

En posar la copa sobre un fons blanc es pot observar el color del vi, el que ens permet conèixer la seva edat, quan es torna més cirera o robí i tenen bon brillantor, indica generalment que es tracta d’un vi jove; si el seu color es torna granat o teula llavors es tracta d’un vi de criança amb cert envelliment; Els vins de capa alta tendeixen a fer-se més opacs i els de capa baixa a ser més translúcids, és a dir ens permeten veure amb facilitat a través d’ells.

Aromes i sabors que ens regala el vi

La fase olfactiva ens permet descobrir les aromes primàries propis del raïm i la naturalesa fruiter del vi, per això sense agitar el vi fiquem el nas a la copa i fem olor; després agitem una mica la copa, així el vi entra en contacte amb l’oxigen i ens regala els seus aromes secundaris nascuts del seu procés de fermentació, aquests tendeixen a ser més nombrosos en els vins joves.

Per descobrir les aromes terciaris hem de seguir agitant la copa, el buquet d’un vi es forma durant la criança i la seva posterior temps en celler.

Finalment arribem a la fase gustativa, quan el vi arriba la boca ataquen les sensacions gustatives, utilitzant la llengua fem que el vi es desplaci per tota la boca per apreciar els seus sabors bàsics salat, dolç, àcid i amarg; es diu que un vi és rodó quan hi ha un equilibri perfecte en els seus quatre sabors.

Després s’analitza la seva textura, tot i que utilitzem el sentit del gust, aquí intervé el sentit del tacte present en la nostra boca i llengua, es tracta de notar la seva rugositat o suavitat per determinar si és seda, setí o vellut.