Tips per triar les millors copes per a vi

A l’hora de tastar o gaudir d’un bon vi la copa és un element essencial que ens permet relacionar-de la manera ideal amb el vi, ja que el seu disseny està pensat per realçar les característiques del vi que els nostres sentits són capaços de percebre com el seu color, aroma i sabor; aquestes característiques es coneixen com a qualitats organolèptiques del vi i les més utilitzades són:

  • Una copa de vi ha d’estar fabrica en vidre o vidre d’alta qualitat, les seves parets han de ser molt fines perquè no alterin les sensacions tàctils que percebem del vi quan ho consumim.
  • La base de la copa ha de permetre que aquesta es mantingui vertical, ferm i estable, ha de permetre una bona subjecció a la mà.
  • La tija de la copa ofereix un punt de subjecció perquè les mans no entrin en contacte amb les parets de la copa i s’arribi a alterar la temperatura natural del vi, permet a més que el vidre es mantingui translúcid i es pugui observar millor el vi .
  • El cos de la copa permet l’adequat desenvolupament de l’aroma del vi, el seu fons ha de ser arrodonit perquè hi hagi una bona oxigenació, el diàmetre de la seva part més ampla ha de ser superior al de l’obertura perquè es generi una concentració adequada de les aromes .
  • L’obertura pot presentar diverses formes, però ha de ser més estreta que la part central del cos de la copa, això permet concentrar les aromes del vi, l’obertura a més ha de ser prou àmplia per permetre es pugui introduir el nas al moment de provar el vi, això permet percebre millor les seves aromes.

Una copa per a cada tipus de vi

Vi negre: S’utilitzen copes més grans que permetin augmentar el contacte del vi amb l’aire per augmentar la seva oxigenació; els models més utilitzats són la copa tipus Bordeus i la copa tipus Borgonya.

  • La copa de tipus Bordeus és la més utilitzada és alta i estilitzada amb un tall recte en la seva obertura per distribuir el vi a la boca, això permet minimitzar l’amarg dels tanins.
  • La copa tipus Borgonya posseeix una obertura més tancada en relació al diàmetre del seu cos, el que facilita el gir del líquid en el seu interior, sol ser més baixa que la Bordeus.

Vi Blanc: S’utilitza una copa bastant similar a la Bordeus, encara que la seva mida és més petit i presenta una obertura més àmplia, el que ajuda a potenciar el sabor dolç del vi blanc a la boca; seva tija és més llarg per afavorir es mantingui intacta la temperatura natural del vi; aquest tipus de copes s’utilitza també per servir els vins rosats.

Vins escumosos: les copes per a aquests vins tenen una tija llarg i un cos molt estilitzat, el que ajuda a mantenir la baixa temperatura del vi escumós, permet a més apreciar la formació i evolució de les bombolles, una característica que marca l’estil dels vins escumosos .