La verema una tradició que garanteix la qualitat dels vins

La verema és el procés de recol·lecció i collita del raïm, se’l considera un pas fonamental en el procés d’elaboració del vi, una activitat ancestral que en les millors vinyes del món es realitza de forma manual, el que permet donar un tracte especial al raïm i fer una selecció inicial dels raïms, també es pot realitzar una collita mecànica.

No obstant això encara que és un procés més ràpid i de menor cost, no permet seleccionar els raïms, per tant es cullen per igual raïms sans, danyats, madurs i sense madurar, cosa que afecta de manera significativa la qualitat del vi.

La collita manual és essencial per elaborar vins d’alta qualitat, el raïm un cop recollit per mans expertes es col·loca en general en petites caixes per evitar que s’aixafin els raïms, així poden arribar intactes al celler per garantir la puresa del seu sabor; en algunes vinyes el raïm un cop recollit es transporta en remolcs, tot i això això pot causar danys al raïm i alterar el sabor del vi.

Els veremadors experimentats seleccionen el raïm i el tallen emprant un garrillo (navalla de punta corbada) després el raïm és acomodat en una cistella (de vímet o plàstic), per mantenir intacta la seva qualitat.

Les cistelles que contenen 15 o 20 quilos de raïm són transportades fins al celler, on es col·loquen en una taula de selecció, allà els experts seleccionen el millor raïm per destinar-los a elaborar vi de molt alta qualitat.