Per què mengem 12 raïms al cap d’any?

Sabies l’origen del perquè mengem 12 raïms la nit de Cap d’Any en sonar les 12 campanades? T’expliquem on es va originar aquest costum perquè en puguis presumir explicant una anècdota davant de la teva família durant els dies de Nadal.

12 raïms són com els 12 mesos que tenim al davant i per això sempre ens preparem hores abans per al gran moment, on el rellotge passa de les 12 de la nit on passem al següent any. Campanada després de campanada, anem prenent raïm a raïm fins a completar la nostra copa.

Per què mengem 12 raïms?

Sembla que aquesta tradició ha prevalgut al voltant de l’any 1909. Les cròniques ens expliquen d’una collita sorprenent, tant quantitativa com qualitativament. Així, els viticultors alacantins de la Serra d’Aitana van regalar part del raïm als madrilenys que passejaven per la Puerta del Sol dies abans del 31 de desembre. Sembla que en aquella època ja era costum enviar i servir raïms a aquests llocs de la capital per Nadal amb torró de Gijón i Alacant. El que sembla segur és que per aquelles dates ja hi havia costum de prendre raïm la nit de Cap d’Any.

El 1894, un diari d’aquells temps va publicar un article en què descriu la pràctica provenia de França i que va ser adoptada per molts espanyols de classe alta. Aquesta pràctica consistia a prendre xampany i menjar raïms en sonar cada campanada. Amb el temps, diversos madrilenys van decidir anar a la Porta del Sol a menjar raïms i prendre xampany.

Encara que ningú coneixia persones d’origen francès que mengessin raïm a la nit de cap d’any, tots afirmaven que era un costum francès. A poc a poc també es va estendre per tota Amèrica Llatina i també és celebrat per la comunitat hispana als Estats Units. La tradició ha estat refinada i hem creat 12 raïms que representen 12 mesos, 12 mesos de bona sort i prosperitat.